Supergott, IBS-vänligt bröd

Godmorgon! Denna morgon tänkte jag tipsa er om ett supergott bröd - som dessutom är snällt mot magen! Med snällt menar jag att vi med IBS eller andra allergier kan äta detta utan att bli uppsvullna och må dåligt. Jag provade på och göra det tidigare i veckan, och det var till och med så att Daniel ville byta ut sitt vanliga bröd mot mitt, så gott var det. Det är glutenfritt, laktosfritt och FODMAP vänligt.
 
(Mitt resultat idag blev, naturligtvis, inte alls bra.. Jag råkade platta ut bröden alldeles för mycket, så de blev lite väl platta och då även lite halvtorra, dock var smaken minst lika god som vanligt!)
 
 
Recept för 5-6 bröd, beroende på storlek.
2 dl rismjöl (använder mig av Risentas)
2 dl Leilas laktosfri och glutenfria mjöl, blå förpackning. (Använd ej Finax mjölmix då den innegåller oligofruktos)
2 kryddmått salt
75 gram laktosfritt smör (tärnat, rumstempurerat)
1 tsk ljus sirap (valfritt) (ej brödsirap då den innehåller malt = gluten)
2 dl laktosfri mjölk
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda de torra ingredienserna, blanda i smöret och sirapen. Jag blandar i detta med hjälp av händerna och knådar ihop allt tills det känns blandat.
Häll sedan i mjölken och vispa ihop allt med elvisp eller degkrokar. Vispa i alla fall minst en minut så att smeten tjocknar till sig.
Gör i ordning en plåt med bakplåtspapper på. Ta en bit deg/smet i händerna, bolla ihop den till en boll och lägg den på plåten, platta till den så den blir ca 2 cm hög (eller högre om du vill ha tjockare bröd). Varför jag skriver bolla istället för rulla, är för att den här degen är mer som en tjock smet än en deg, och går då inte att rulla. (Tips är att blöta ner händerna i kallt vatten innan varje boll, då fastnar inte degen/smeten i händerna på samma sätt.)
När du har fått ut 5-6 tillplattade bollar så kan du nagga dem lite, och sedan in i ugnen i ca. 15-20 min.
Ta ut plåten, låt de svalna i 5-10 min, och njut sedan av fantastiskt gott bröd! 
 

Mammis

DET vill jag smaka på :)

Svar: Bakar det när du kommer upp!
ELLA

Sanna | Beauty & Design

Men åh, mums, detta måste jag ju testa! :) Sköter inte min IBS sådär jättebra så att... ;P

Svar: Ja, prova! Det är så gott! Nej inte jag heller vanligtvis, haha, försöker så gott det går en kortare period just nu, för att utesluta vad jag är som mest känslig mot osv :)
ELLA